4 oktober 2015

DNF (Did Not Finish)

4 oktober 2015
Ik denk dat iedere boekenliefhebber het wel kent: je bent in een boek bezig, maar je vind het eigenlijk helemaal niks. Lees je het boek dan uit, ondanks dat je je er doorheen moet vechten? Vandaag wil ik het met jullie hebben over DNF, oftewel did not finish. Een boek niet uitlezen.

Boeken waar ik eigenlijk niet doorheen kwam, maar toch uit las.

Vroeger deed ik het wel eens. Lezen was (en is) mijn grootste hobby, dus het moet wel leuk blijven. Als ik een boek las wat ik niet leuk vond, dan las ik het gewoon niet uit. Ik pakte gewoon een volgend boek erbij en ging daarin lezen.
Maar tegenwoordig denk ik er iets anders over. Omdat ik ook voor Oh My Book recenseer, krijg ik soms recensie exemplaren binnen. Ik voel me verplicht om deze boeken uit te lezen, zelfs als ik het boek niks vindt. Ik wil dit ook echt, want voor een recensie moet je ook kunnen uitleggen waarom je het boek niks vond. Toch betrap ik me er op dat ik mezelf af en toe door een boek heen moet slepen. Soms kom ik zelf in een leesdip terecht, omdat ik meerdere boeken achter elkaar lees die mij niet aanspreken. Maar ik voel me verplicht om uitgeverijen een eerlijke mening te geven over een boek. En dat zal ook niet veranderen.

Wat zorgt er dan voor dat ik een boek toch DNF? Voornamelijk ligt dat bij mij aan een saai, langdradig verhaal. Soms is een boek zo langdradig, dat de spanning er van af gaat. Ik had dat bijvoorbeeld laatst bij het boek Infectie van Robin Cook (recensie). Toch heb ik het boek uitgelezen, maar achteraf gezien had ik het boek beter even weg kunnen leggen.
Bij sommige boeken spreekt de schrijfstijl mij niet aan. Om even een voorbeeld te noemen: een jaar geleden las ik een boek van Neil Gaiman. Ik vond de (vertaalde) schrijfstijl helemaal niet bij mij passen. Toch heb ik het boek uitlezen, omdat er heel veel mensen waren die het boek leuk vonden. Ik hoop dan dat ik er toch anders over ga denken, maar aan het eind van het boek was ik blij dat ik 'm eindelijk uit had.

Het fenomeen DNF vind ik nog steeds erg lastig. Boeken lezen is mijn grootste passie, maar het is en blijft een hobby. Ik vind het soms zonde van mijn geld om een boek niet uit te lezen, zeker als het gaat om een gehyped boek. Ik ben erg benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.

Q: Hoe denk jij over het niet uitlezen van boeken?

1 opmerking :

  1. Ik lees eigenlijk alle boeken uit... Ik kies meestal toch alleen boeken die ik graag wil lezen en daarnaast vind ik het ook gewoon prettig om het hele plaatje te hebben ervaren.

    BeantwoordenVerwijderen

Light & Stripes + BLOG DESIGN BY Labinastudio